SERA GAZLARI

Kadıköy Belediyesi, çevre korunması için önemli bir adım daha atarak, atmosferde birikerek iklim değişikliğine ve çevre kirliliğine yol açan sera gazlarını gözlem altına aldı. Belediye, hizmet binalarının elektrik ve doğalgaz kullanımları ile belediye araçlarının yakıt tüketiminden kaynaklanan karbondioksit salımlarını ölçerek, bu miktarın azaltılması iklim dostu adımlar atarak tedbirler aldı. Belediye aynı ölçümü Kadıköy ilçesi içinde yapma hazırlığına başladı.

Türkiye de ilk kez bir ilçe belediyesi, atmosfere saldığı sera gazının ölçümünü bilimsel çalışmalarla ortaya koydu. Kadıköy belediyesi, Bölgesel Çevre Merkezi (Rec) Türkiye Ofisi işbirliğiyle kurumsal düzeyde sera gazı salım envanter hesaplamasını tamamladı. Kadıköy ilçesinin atmosfere saldığı sera gazının azaltılması çalışmalarına alt yapı oluşturacak bu çalışmalar, Bölgesel Çevre Merkezi’nin desteğiyle Kadıköy Belediyesine ait 77 binanın doğalgaz ve elektrik tüketimleri, 36 parka ait elektrik tüketimi, 173 aracın yakıt tüketim miktarı ve diğer kullanılan malzeme miktarları tespit edilerek, atmosfere salınan karbondioksit salımlarının 2010 yılında 12 bin 817 ton eşdeğerinde olduğu belirlendi. Belediye bu çalışmadan sonra hizmet binaları, araçlar ve parklarda enerji tüketimini azaltmak, verimliliği artırmak için çevre dostu aydınlatma gereçleri, temiz enerji kullanımı ve enerji tasarrufu gibi bir dizi önlem aldı.

Kentin hava kalitesinin iyileştirilmesi, küresel ısınmaya olan katkısının azaltılması için alt yapı oluşturan bu çalışmalardan sonra Kadıköy’ün ilçe ölçeğinde karbon salım envanterinin ölçülmesi çalışması ve sonrasında da ilçe bazında yapılacak çalışmalarla Kadıköy’den atmosfere karbon salınımının azaltılması projeleri hazırlanacak.

BAŞKAN ÖZTÜRK “Atmosferin korunmasında Kadıköy’den de katkı sunacağız”

Kadıköylülerin çevre korunmasında duyarlılıklarını 2010 yılında plastik torba kullanımının yasaklanmasında, yasağa uyarak önemli bir katkı sunarak ortaya koyduklarını kaydeden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, sera gazlarının ölçülmesi için Belediyenin attığı önemli çevre adımına da destek sunacaklarına inandığını belirtti. Başkan Öztürk şunları söyledi: “Belediye olarak kent ölçeğinde iklim değişikliğine neden olan sera gazlarının atmosfere salınan miktarını azaltmak için önemli adımlar atarak binalarımızda ölçüm yaptık ve sonrasında bu miktarı azaltmak için enerji verimliliğini arttıracak çalışmalar yaptık. Dünya için belki çok küçük bir damla ama bu damlalar birleştiğinde selleri meydana getiriyor. Aynı çalışmayı ilçe bazında yaparak Kadıköylülerin desteğiyle daha büyük adımlar atmak atmosferimizin korunmasında destek sunmak istiyoruz. Bu çalışmamızın da plastik torbanın yasaklanması gibi çevreye önemli bir katkı sağlayacağını ve diğer yerel yönetimlere örnek olacağına inanıyoruz.”

Doğadaki sera gazları, diğer adıyla karbonmonoksit ve zehirli gazlar tüm canlıların yaşamını olumsuz etkiliyor, ekolojik dengenin bozulmasına neden oluyor. Sera gazları atmosferde birikerek iklim değişikliğine neden oluyor.