OYUNCAK MÜZE BİRLİĞİ

‘Türkiye’nin ilk oyuncak müzesi’ unvanına sahip İstanbul Oyuncak Müzesi, Avrupalı kardeşleriyle Kadıköy’de biraraya gelerek Avrupa Oyuncak Müzeleri Birliği’nin kuruluşuna imza attı. Kadıköy Belediyesi’nin öncülüğünde başlatılan projeyle Brüksel, Roma, Portekiz, İstanbul, Antalya ve Gaziantep Oyuncak Müzeleri, çocuklara daha güzel bir gelecek sunmak için deneyimlerini paylaşıp kültürlerarası iletişimi güçlendirecek.

İstanbul Oyuncak Müzesi, 3 ve 4 Ocak günlerinde tarihi bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Avrupa Oyuncak Müzeleri Birliği’ne giden yolun ilk adımı Kadıköy’de atıldı.

Öncülüğünü Kadıköy Belediyesi ile Sunay Akın’ın Oyuncak Müzesi’nin yaptığı Avrupa Oyuncak Müzeleri Birliği projesinin (TOYCO) ilk toplantısı Kadıköy’de gerçekleştirildi. Toplantıya İstanbul Oyuncak Müzesi’nin yönetiminde, Belçika’dan Brüksel Oyuncak Müzesi, İtalya’dan Roma Çocuk Müzesi ve Portekiz Oyuncak Müzesi katıldı. 2 gün süren toplantıya Antalya Büyükşehir Belediyesi Oyuncak Müzesi ve bu yıl açılacak olan Gaziantep Belediyesi Oyuncak Müzesi’nin temsilcileri de katıldı.

İki gün boyunca Göztepe’deki İstanbul Oyuncak Müzesi’nde gerçekleştirilen toplantılarda katılımcılar öncelikle kendi müzeleri hakkında bilgi verip sunum yaptı. Sonrasında ise Avrupa Oyuncak Müzeleri Birliği’ni oluşturmak için atılması gereken adımlar belirlendi.

Tüm dünyada çocuk ve oyuncak müzeleri konusunda bir ilk olan proje için Sunay Akın şunları söylüyor: “Oyuncak ve çocuk müzeleri son elli yılda Avrupa’da birbiri ardına açıldı. Bu müzeler arasında birliktelik kurup deneyimlerini, bilgilerini paylaşmalarını uzun süredir planlıyorduk. İstanbul’un böyle bir buluşmaya ev sahipliği yapıyor olması ülkemizin çocuğa verdiği değerin öne çıkması açısından da çok önemli. Avrupa’daki çocuk ve oyuncak müzeciliğini İstanbul’da biraraya getirmek ülkemiz adına büyük bir kazançtır. Antalya Oyuncak Müzesi ve kurulacak olan Gaziantep oyuncak müzesinin de bu çalışmalara ev sahipliği yapması, ülkemizin çocuğa ve müzeciliğe verdiği değerin Avrupa tarafından algılanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Projeye destek veren tüm kuruluşlara teşekkür ederiz.”

Avrupa Oyuncak Müzeleri Birliği Projesi(TOYCO)’ne Kadıköy Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi Müzecilik Anabilim Dalı da destek veriyor.