KADIKÖY'DE BİNALAR YEŞİLLENECEK!

Kadıköy’de ‘yeşil bina yeşil mahalle’ tartışıldı

Çevre dostu projeleriyle öne çıkan Kadıköy Belediyesi, bir ilke daha imza atarak ilçede çevreye duyarlı yeşil binaların inşa edilmesine yönelik proje başlattı. Kentsel dönüşüm sürecine giren Fikirtepe başta olmak üzere tüm Kadıköy'ü ilgilendiren çalışmalar kapsamında, ilçede yeni yapılacak tüm binaların ‘çevre odaklı’ olarak tasarlanması öngörülüyor.

Ekolojiye duyarlı, çevreye dostu yeşil binalar ve yeşil kentler için çalışmalar yürüten Kadıköy Belediyesi bu amaçla Ekolojiye Duyarlı Sürdürülebilir Yerleşke Kriterlerinin Belirlenmesi Projesi çalışmalarına başladı. Bu kapsamda ilk olarak “Bina ve Parsel Ölçeğinde Yeşil Tasarım ve İnşaat Kriterleri”ni ortaya koyan bir kılavuz hazırladı. TURKECO İnşaat ve Enerji şirketi ile işbirliğiyle hazırlanan kılavuz ile amaç, Kadıköy'de yapılacak tüm çalışmaların yeşil standartlar gözetilerek gerçekleştirilmesini sağlamak....

YEŞİL BİNA NASIL OLUR?

Konuşmasına Kadıköy Belediyesi'nin bu projesinin önemine dikkat çekerek başlayan Turkeco İnşaat ve Enerji Firması Ceo’su Dr.Duygu Erten, “Kamunun, yeşil binalara ilgisi özel sektöre oranla daha az. Ama Kadıköy Belediyesi bu konuda çok önemli bir adım atıyor. Kadıköy'ün ayrıcalığını daha iyi anlıyoruz. Teke tek binaları yeşil yapmaz, yerleşke ölçeğinde olmalı, Fikirtepe gibi...Kadıköy'de, dünya çapında bir iş yapılıyor. Tebrik ederim...” dedi. Erten, “Sürdürülebilir Yeşil Yerleşkeler Yol Haritası” konulu sunumunda, ekolojiye duyarlı, sürdürülebilir bina ve mahallelerin nasıl olması gerektiğini detaylı olarak anlattı. Erten'in konuşmasından satırbaşları ile ekolojiye duyarlı yerleşimin özellikleri;

• Doğru yer seçimi önemli. Doğal ortamın korunması, bina yapımı için tarım topraklarının kullanılmaması gerek.
  • Tüm gelir gruplarının birlikte yaşayabileceği yerleşim birimleri kurulmalı.
  • Binaların yeşil çatıları, organik bahçeleri, çocuk parkları, bisiklet yolları olmalı.
  • Binaların yapımında yeşil malzeme seçilmeli.
  • İnşaat atıkları ayrıştırılarak, geri dönüşüme kazandırılmalı.
  • İklime uygun peyzaj düzenlemesi, iklime uygun olmalı.
  • Enerji ve su tasarrufu sağlayacak düzenlemeler yapılmalı.

FİKİRTEPE'NİN GRİ SULARI DA DÖNÜŞECEK!

Kadıköy Belediyesi, meclis kararı çıkararak yenileme sürecinde olan Fikirtepe başta olmak üzere Kadıköy'de’de inşa edilecek dairesi sayısı 50 ve üzerindeki binaların gri suyun yeniden kullanımına uygun olarak düzenlenmeler yapılması zorunluluğu getirdi. Buna göre gri sular (küvet, lavabo ve duştan gelen su) arıtılarak, bahçe sulaması, genel temizlik, araba yıkanması, tuvalet rezervuarları gibi yerlerde yeniden kullanılacak. İBB Meclisi'nden de geçen bu karar ile İstanbul'da ilk kez bir ilçe belediyesi gri suların geri dönüşümünde önemli bir adım atmış oldu.

www.gazetekadikoy.com.tr